Prvič na orientacijo?

Človek hodi bolj ali manj po ustaljenih in poznanih poteh. Z orientacijo se srečamo v primeru, ko zapustimo znano okolje. Znanje orientacije nam pomaga pri gibanju po terenu, planinarjenju, pohodništvu, na potovanjih, kolesarjenju …

Kompas in karta sta tehnična pripomočka katera nam poleg znanja in izkušenj pomagata pri obvladovanju neznanega okolja. Ves čas vemo, kje smo in kam moramo priti.

Kljub temu, da so orientacijska tekmovanja zelo različna in potekajo v številnih državah, imajo skupne značilnosti. Proge so za tekmovalce razdeljene v številne kategorije in prilagojene starosti tekmovalca, s tem pa njihovemu znanju in izkušnjami.

Kategorije

Otroci do dopolnjenega desetega leta v koledarskem letu so v kategoriji M10 (dečki) in Ž10 (deklice), do 12 leta v M12, Ž12 …

Človek je na višku svojih fizičnih in psihičnih moči med 21. in 35. letom starosti. To je kategorija za najbolj pripravljene. Kljub temu pa je ta kategorija tako za moške kot ženske razdeljena na tri različno dolge in zahtevne proge: M/Ž21A – DOLGA (long), M/Ž21B – KRATKA (short) in M/Ž21E – ELITE (najdaljša in najzahtevnejša proga).

Po 35. letom so kategorije v razponu po 5 let: kategorija M35 – moški od 35. do 39. leta, M40 – moški od 40. do 44. leta … Enako velja za kategorije za ženske.

Vsaka kategorija ima svojo progo

Vsakdo lahko poleg svoje STAROSTNE KATEGORIJE izbere kategorijo ZAČETNIKI ali OPEN. Najmlajši, ki bodo pot prehodili skupaj z odraslimi, pa se bodo prijavili v kategorijo OTROCI. To pomeni, da so proge lažje, na progo gre lahko več oseb skupaj.

Proga je vrisana v karto z vijolično barvo. Začetek poti označuje trikotnik, posamezno kontrolno točko krog z zaporedno številko kontrolne točke. Konec proge je označen z dvojnim krogom. Katero pot bomo izbrali na terenu je seveda naša odločitev. Prav tako ali bomo na progi tekli ali hodili. Bomo tekmovanje vzeli zelo zares ali se bolj zabavali in se seznanili z novo športno panogo, ki je v Evropi zelo razširjena in je eden izmed načinov preživljanja prostega časa v naravi.

Pomembno je, da z elektronskim čipom, ki ga namestimo na prst v pravilnem zaporedju poberemo vse kontrolne točke. Dolžina prog je zelo različna – za najmlajše do 10 let le okoli dobrega kilometra, za najboljše do skoraj 9 kilometrov zračne razdalje.

PRIJAVA NA TEKMOVANJE poteka na http://www.orienteeringonline.net/ ali po mailu ok.tivoli@gmail.com oz. slo3days@gmail.com, kjer navedemo ime in priimek, tekmovalno kategorijo, kateri dan tekmujemo (če gre za večdnevno tekmovanje in ne bomo tekmovali vse dni).

ORIENTACIJSKA KARTA je risana v različnih merilih: 1:5000 sprint, 1:7.500 srednja in 1:10.000 dolga. Karte so izredno natančne, vrisana je vsaka podrobnost, npr. večja skala, markantno drevo, steza, kolovoz … pa prehodnost gozda, torej kolikšna je podrast. Razgibanost terena označujejo izohipse, ki so na karti na vsakih 5 m spremembe nadmorske višine.

STARTNA LISTA tekmovalcev je običajno narejena nekaj dni pred pričetkom tekmovanja in objavljena na spletni strani tekmovanja. Pomembno je, da PRAVOČASNO pridemo v prireditveni prostor; pri informacijah dvignemo startno številko na svoje ime in prevzamemo čip, če nimamo svojega. START je lahko od prireditvenega prostora oddaljen do nekaj sto metrov in čas, ki ga potrebujemo do starta, upoštevamo pri prihodu na tekmovanje.

STARTNA PROCEDURA je enostavna. Na STARTU smo vsaj deset minut preden startamo. Na dobro vidnem mestu nas na pravočasni start opozori STARTNA URA. Pri napravi CLEAR - izbrišemo stare podatke na čipu, sledi CHECK - preverjanje čipa in končno start. Da ne bi šlo kaj narobe, ali pa bi na kaj pozabili, poskrbi več kontrolorjev na startu. Vzamemo KARTO svoje tekomvalne skupine, ob traku nadaljujemo do startne kontrolne točke, ki je na karti označena s trikotnikom. Sledi orientiranje karte s kompasom (edini dovoljeni pripomoček, ki ga imamo s seboj), razmislek katero pot »uberemo« in gremo na pot. Ne zanašamo se na nikogar, saj bodo skupaj z nami startali tekmovalci različnih kategorij.

Torej, prvič na orientacijsko progo? Zakaj pa ne!

Orientacijsko tekmovanje pa ni zgolj samo tekmovanje. Je spoznavanje novih ljudi in druženje. Je preverjanje lastnih zmožnosti, tako fizičnih kot psihičnih. Odločite se za zabavo vseh treh tekmovalnih dni ali le posameznega dneva. Vsak dan bo nekaj drugega. Odločitev je vaša.

Še več informacij najdemo na straneh Orientacijske zveze Slovenije: http://www.orientacijska-zveza.si/